Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Επιτελικό κράτος και στην επιλογή = διορισμός των Διευθυντών Εκπαίδευσης

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, στο  ΝΣΧ για την Ιδιωτική Εκπαίδευση, κατέθεσε τροπολογία με την οποία αντικαθιστά όλους του Διευθυντές Εκπαίδευσης με διορισμένους «προσωρινούς», αποκαλύπτοντας ξανά το παραμύθι «αρίστων»! Προχωρά στον «διορισμό», χωρίς μοριοδότηση, με την απουσία των εκπαιδευτικών, χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στο Συμβούλιο Επιλογής! Αναβιώνει το αυταρχικό κομματικό κράτος παλαιάς κοπής!

Αποκαλυπτική είναι η αιτιολογική έκθεση, σύμφωνα με την οποία:

·        Η παύση των Διευθυντών Εκπαίδευσης για καλό τους γίνεται επειδή έχουν εγκλωβιστεί στις θέσεις τους!

·        Ως προαπαιτούμενο για την επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης είναι η άσκηση καθηκόντων για 2 τουλάχιστον έτη σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης, αφού μόνο αυτοί διαθέτουν «εκπαιδευτική και διοικητική υπηρεσία και εμπειρία»!

·        Αντικαθίστανται και οι 2 εκπαιδευτικοί μέλη του ΠΥΣΔΕ μόνο από εν ενεργεία Διευθυντές Σχολικών Μονάδων! Με άλλα λόγια ένας απλός μάχιμος εκπαιδευτικός δεν μπορεί να έχει αυξημένες γνώσεις του νομοθετικού πλαισίου ούτε φυσικά πρακτική διοικητική εμπειρία σε επίπεδο σχολικής μονάδας για να είναι μέλος Υπηρεσιακού Συμβουλίου!

Η αλήθεια είναι:

·        Ότι οι τωρινοί διευθυντές εκπαίδευσης προέκυψαν και από διαδικασία εκλογής από τους Διευθυντές, Υποδιευθυντές και Προϊσταμένους σχολικών μονάδων ως έκφραση θέσης, λόγου, κρίσης του κλάδου, και αυτό δεν το θέλανε και δεν το θέλουν οι «άριστοι εκσυγχρονιστές» της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ.

·        Η κυβέρνηση Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγουν με αυτόν τον τρόπο να γυρίσουν την εκπαίδευση στα χρόνια που το παλαιοκομματικό κράτος καθόριζε κατά τρόπο απόλυτο την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης, (1984, 1990, 1994, 2004 & 2010)!

·        Δεν τους αρκεί το χτύπημα της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης. Η «κανονικότητα» σημαίνει: «να έρθουν στα πράγματα ως κομματικοί» και τη Δημόσια Διοίκηση να τη μετατρέψουν σε κομματικό λάφυρο!

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΝΔ καταργεί τους αιρετούς του κλάδου και διορίζει τα στελέχη εκπαίδευσης, το ΚΙΝΑΛ σε αγαστή συνεργασία μαζί της, κάνει αντιπερισπασμό και καταθέτει ερώτηση στη βουλή για τον τρόπο  επιλογής στελεχών που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, τον …ΣΥΡΙΖΑ! Απλά χωρίς σχόλια…

   Ο χώρος της εκπαίδευσης, δεν πρέπει να μετατρέπεται σε πεδίο πολιτικού ρεβανσισμού και η επιλογή στελεχών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν δούρειος ίππος για την άλωση της κρατικής μηχανής! 

Η ΕΛΜΕ κααι η ΟΛΜΕ πρέπει να απαιτήσουν την απόσυρση της τροπολογίας και την άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα για όλο το πλαίσιο επιλογής στελεχών στην εκπαίδευση!


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ