Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Ενημερωτικό για τις άδειες ειδικού σκοπού



Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (14 Μαρτίου 2020) που καθορίζει τις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου, που πρέπει να εξαιρεθούν από την εργασία τους, περιλαμβάνονται καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.
Στη συνέχεια σύμφωνα με το ΦΕΚ 928 (18 Μαρτίου 2020) διευρύνθηκαν οι ευπαθείς ομάδες και σε αυτές περιλαμβάνονται:
1. Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια.
2. Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια.
3. Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη.
4. Καρκινοπαθείς υπό ενεργό ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.
Οι Νοσοκομειακοί Γιατροί δια μέσου της ένωσης τους ΟΕΝΓΕ αναφέρουν:
Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καθορίζει τις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εξαιρεθούν από την εργασία τους, δεν συμπεριλαμβάνονται σοβαρότατες παθήσεις. Είναι εγκληματικό να υπάρχουν εργαζόμενοι παρόλο που πάσχουν από:
1. Αυτοάνοσα νοσήματα για τα οποία λαμβάνουν κυτταροστατικά ή βιολογικούς παράγοντες.
2. Εκφυλιστικά νοσήματα του ΚΝΣ (π.χ. Πολλαπλή σκλήρυνση).
3. Αιμοσφαιρινοπάθειες (π.χ. Ομόζυγος β - μεσογειακή αναιμία).
Επιπλέον δεν υπάρχει πρόβλεψη για όσους διαμένουν με άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου
κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη covid-19, με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία των οικείων τους.
Απαιτούμε μαζί με τους νοσοκομειακούς γιατρούς :
1. Να διευρυνθούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και να επεκταθεί το δικαίωμα ειδικής άδειας με πλήρεις αποδοχές .
2. Να ξεκαθαριστούν οι ασάφειες που προκύπτουν από τους γενικούς όρους «βαριά πνευμονοπάθεια» και «βαριά καρδιοπάθεια» που αναφέρονται στην Κ.Υ.Α (Φ.Ε.Κ. /928/Β/18-03-2020).
3. Να δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας όσοι διαμένουν με άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη με COVID-19, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των οικείων τους.
4. Απαιτούμε να συμπεριληφθούν όλοι οι συνάδελφοι, μόνιμοι και αναπληρωτές, με ασθένειες και μεγάλη ηλικία στις ευπαθείς ομάδες και συνακόλουθα στις σχετικές άδειες. Απαιτούμε ειδική μέριμνα για τις άδειες (αναρρωτικές και ειδικού σκοπού) των αναπληρωτών.
Γονικές άδειες ειδικού σκοπού
Σύμφωνα με τις Π.Ν.Π «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και διάδοσης του κορονοϊού» (Φ.Ε.Κ.42/Α’/25-02-2020) και «Κατεπείγονταμέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του» (ΦΕΚ 55/Α’/11-03-2020), γονικές άδειες ειδικού σκοπού
χορηγούνται στις παρακάτω περιπτώσεις:
1. Μονογονεϊκές οικογένειες.
2. Αν ο/η σύζυγος υπηρετεί ή εργάζεται στο εξωτερικό.
3. Αν ο/η σύζυγος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και δεν κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ή της δυνατότητας εργασίας εξ αποστάσεως.
4. Αν ο/η σύζυγος εργάζεται στο δημόσιο τομέα και δεν εγκρίνεται η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού με αιτιολογημένη έκθεση του φορέα στον οποίο εργάζεται.
Η Άδεια Ειδικού Σκοπού, παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου για όσους έχουν παιδιά έως 12 ετών, ενώ για εκείνους που έχουν παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο, η Άδεια Ειδικού Σκοπού τερματίζεται στις 18 Μαΐου, οπότε ανοίγουν ξανά τα Γυμνάσια. Εγκύκλιο εξέδωσε το ΥΠΕΣ ΔΙΔΑΔ/Φ.69/113/9246/29-04-2020 (ΑΔΑ:6ΣΜΟ46ΜΤΛ6-Ο14) στην οποία δίνονται οδηγίες σχετικά με τα βήματα για την σταδιακή επαναφορά σε πλήρη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών σύμφωνα με αυτήν:
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι ,
Μένουμε συσπειρωμένοι στο σωματείο, επικοινωνούμε με την ΕΛΜΕ για κάθε πρόβλημα. Με το νέο ατόπημα του Υπουργείου, Σάββατο βράδυ να στέλνει έγγραφο στις Διευθύνσεις από Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους .... χωρίς απαντήσεις σε αυτά τα ουσιαστικά και σοβαρά ερωτήματα.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ