Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Καταγγελία: Τις αρμοδιότητες Ψυχολόγων/Κοινωνικών Λειτουργών αναλαμβάνουν εκπαιδευτικοί



Στο άρθρο 38 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων “Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις”, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή για συζήτηση, από τη Δευτέρα 01.06.2020 και ψήφιση στη Βουλή, υπάρχει διάταξη η οποία προβλέπει το θεσμό του Συμβούλου Σχολικής Ζωής, ο οποίος αντικαθιστά τον “Εκπαιδευτικό Εμπιστοσύνης” του σχεδίου νόμου της Διαβούλευση.

Παρ. 4: «Ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής παρεμβαίνει, καθοδηγεί και ενημερώνει μαθητές, γονείς και κηδεμόνες σε θέματα παιδαγωγικής αντιμετώπισης ζητημάτων σε τομείς που απασχολούν τη σχολική μονάδα, όπως ενδεικτικά, η διαχείριση κρίσεων και πρόληψη ακραίων συμπεριφορών, μαθησιακές δυσκολίες, συμπερίληψη και ενσωμάτωση, μαθητές με ιδιαίτερες δυνατότητες, κλίσεις και ταλέντα, μετάβαση σε άλλες βαθμίδες, σχολική κινητικότητα, συμβουλευτική και ομάδες γονέων, και παράλληλα συμβάλλει στην καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ασκεί τα καθήκοντά του και λειτουργεί συμπληρωματικά και ενισχυτικά προς τους υφιστάμενους θεσμούς υποστήριξης των σχολικών μονάδων, χωρίς να υποκαθιστά τις αρμοδιότητες του συλλόγου διδασκόντων, του Διευθυντή και του Συντονιστή εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας ή τις αρμοδιότητες υπερκείμενων σχολικών δομών υποστήριξης».
Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 38 διαφαίνεται ότι ο σύμβουλος σχολικής ζωής υποκαθιστά πλήρως καθήκοντα και αρμοδιότητες που ορίζονται στα καθηκοντολόγια των Ψυχολόγων και Κοινωνικών λειτουργών που υπηρετούν στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς αναφέρονται όροι και εργαλεία τα οποία δεν μπορούν να ασκηθούν από εκπαιδευτικούς οι οποίοι δεν έχουν τα πτυχία και την άδεια άσκησης για να τα εφαρμόσουν. Θεωρούμε ότι η εξειδίκευση και η επιμόρφωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από τα βασικά πτυχία και τα όσα προβλέπονται από την άδεια άσκησης των επαγγελμάτων.
Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ υπέβαλε υπόμνημα κατά τη διαβούλευση εξηγώντας τις ενστάσεις  για το συγκεκριμένο άρθρο, όπου εκπαιδευτικός εμπιστοσύνης αναφέρεται στο υπό κατάθεση άρθρο σύμβουλος σχολικής ζωής:
Η καταγγελία της ΠΟΣΕΕΠΕΑ ΕΔΩ