Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Γιώργος Μαυρογιώργος: Η κα Κεραμέως κάνει το μαύρο άσπρο



«Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, έλαβε υπόψη της τη σχετική εισήγηση για τις εν λόγω αντιστοιχίες ενόψει του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, και την έκανε αποδεκτή, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι σέβεται απόλυτα και έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις Ανεξάρτητες Αρχές, εν αντιθέσει με όσα συνέβαιναν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Πρόκειται για έναν κυνικό, αυθαίρετο και κακόβουλο ισχυρισμό που διαστρέφει τα δεδομένα.
Η αλήθεια είναι ότι: 
  • Η ΝΔ δε σέβεται-πολύ περισσότερο απόλυτα- τις λεγόμενες Ανεξάρτητες Αρχές. Τις κατάργησε έτσι ώστε να τις επαναθεσμοθετήσει, κι έτσι να ξεπεράσει το σκόπελο της θητείας των προηγούμενων Διοικήσεων. Με αυτόν τον τρόπο διόρισε νέα στελέχη, πιστά κομματόσκ@λ@, κάτι που τους εξασφαλίζει κατ εντολή τους γνωματεύσεις.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάργησε διοικήσεις των ΑΔΙΠ και ΑΙΠΠΔΕ. Περίμενε να εκπνεύσει η θητεία της κας Παϊσίδου (επιλογή Λοβέρδου) και ύστερα όρισε τον νέο Πρόεδρο, τον κο Παντελή Κυπριανό, που δεν μακροημέρευσε καθώς με την κατάργηση της ΑΔΙΠ και τη θεσμοθέτηση της ΕΘΑΑΕ, τον αντικατέστησε άρον-άρον, χωρίς σεβασμό αλλά με απόλυτο αυταρχισμό και κακοδιοίκηση.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει και κάτι άλλο. Με τη λήξη της θητείας του προέδρου της άλλης Αρχής, της ΑΔΙΠΠΔΕ, του γνωστού κ. Ηλ. Ματσαγγούρα (επιλογή Αρβανιτόπουλου), ανανέωσε τη θητεία του, προς έκπληξη πολλών από μας. Και ως κυβέρνηση τότε και ως αντιπολίτευση τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να πολιτεύεται με αρχές «πολιτικού πολιτισμού» και οι συντηρητικοί συνεχίζουν τον αυταρχισμό τους. Ελπίζουμε να συνέλθει γρήγορα και να επαναπροσδιορίσει τις πολιτικές του ως προς αυτό.
Για να εξηγούμαστε. Δεν υπερασπιζόμαστε τις δύο αυτές αρχές (ΑΔΙΠ/ΕΘΑΑΕ και ΑΔΙΠΠΔΕ) γιατί, απλούστατα είναι νεοφιλελεύθερης κοπής «Οίκοι Αξιολόγησης» στην εκπαίδευση που σκοπό έχουν να επιταχύνουν τη διείσδυση των αρχών της καπιταλιστικής αγοράς στην εκπαίδευση. Δεν είναι, λοιπόν, ανεξάρτητες.
Είναι βαθύτατα εξαρτημένες αρχές από το άγριο πρόταγμα ενός επιθετικού νεοφιλελευθερισμού και από τις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις που τις ελέγχουν με τα πιστά κομματικά μαντρόσκυλα που διορίζουν.
Κυρία Κεραμέως, είστε απελπιστικά κυνική και πολιτικά εκτεθειμένη με όσα έχετε κάνει και με όσα ισχυρίζεστε. Ταλαιπωρείτε το χώρο της εκπαίδευσης με έναν νέο «αόρατο ιό». Τον ιό της πολιτικής ανευθυνότητας και κατεδάφισης του συστήματος της ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης.